Kymppiparit toiminnallisesti ja Matsku 4

Kymppiparit toiminnallisesti ja kiireettä

Etenemme oppilaiden kanssa vaihe kerrallaan ilman kiirettä yksi kymppipari kerrallaan. Täytämme tasakymmentä kymppipareilla ja vähennämme tasakymmenestä kymppiparin. Tasakymmenien jälkeen siirrymme harjoittelemaan kymmenylitystä. Kun kymmenparit on opittu hyvin, niin siirrymme harjoittelemaan kymmenylitystä.

Kaikki tehtävät tehdään joko yksin tai parin kanssa kokemuksellisesti välineillä. Tekemisessä käytetään kahta väriä. Toinen väri on alkuperäinen lukumäärä ja toinen väri on lisättävä tai vähennettävä lukumäärä.

Kymppiparit toiminnallisesti munakennossa

Ensimmäisessä tehtävässä käytetään munakennoa, jossa jokaiselle palikalle on oma lokero. Siinä lisätään tai otetaan pois kymppipari. Lisättävä tai poisotettava kymppipari on eri värinen.

Kymppiparit munakennossa kahdella eri värillä. Yhteen- ja vähennyslaskua toiminnallisesti Matsku 4

Toisessa tehtävässä oppilas rakentaa kymppiparit sauvaksi. Hän saa päättää, missä järjestyksessä kymppiparit lisätään yhteenlaskussa. Vähennyslaskussa oppilas saa päättää, kumpi kymppipari vähennetään.

Katso video: Oppilaat vähentävät kymppiparin kahdella eri tavalla

Multipalikoiden säilytys kymmenen palikan sauvoina

Oppilaille on tullut tutuksi, miltä näyttää kymmenen multipalikkaa sauvana. Multipalikat säilytetään kymmenen palikan pötköissä laatikossa, josta oppilaat itse hakevat ja palauttavat ne.

Kymppiparit toiminnallisesti lukujunalla

Kolmannessa tehtävässä käytetään lukujunaa, jossa kymmenet ja nolla on merkitty lukujunaan eri värillä.

Lukujunassa lukumäärät näkyvät numerosymboleina ja järjestyksessä. Yhteenlaskussa liikutaan vaunuja suurempaan päin ja vähennyslaskussa pienempään päin. Vastaus on sen vaunun luku, johon pysähdytään.

Katso video: Oppilas laskee vähennyslaskun lukujunalla

Kymppiparit tikkulaskimella

Tikkulaskimessa kympit kootaan nipuiksi ja siirretään kymmenien lokeroon. Kaksi kymppiparia esim. neljä ja kuusi laitetaan ensin ykkösien lokeroon. Todetaan, että ne eivät voi olla siellä. Kymmenen ykköstä niputetaan ja siirretään kymmeniin.

Katso video: Oppilas laskee yhteenlaskuja tikkulaskimella

Matsku 4 kymmenylitys toiminnallisesti

Matsku 4 oppikirjassa jokaisella tunnilla tehdään tehtävät toiminnallisesti. Opiskelemme ekaluokkalaisten kanssa kymppipareja toiminnallisesti Matsku 4 oppikirjan mukaan. Matsku 4 oppikirjan aihe on kymmenylitys. Matskussa on mallikuvat toiminnalliseen ja itseohjautuvaan tekemiseen. Kirjan alkupuoli on kymppipareja toiminnallisesti ja loppupuolella kymppiparit yhdistetään kymmenylityksen harjoitteluun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart